Alt Komisyon mağdur haklarını arayacak

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, Mağdur Hakları Alt Komisyonu'nun nasıl çalışacağını anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2013 11:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Alt Komisyon mağdur haklarını arayacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Mağdur Hakları Alt Komisyonu'nun, trafik kazasında yaralanan ve felç olan mağdur vatandaş, tacize uğrayan kız çocuğu ve mafya babası tarafından tehdit edilen ya da haraca bağlanan esnafın haklarını koruyacağını söyledi.

Üstün, AA muhabirinin, komisyon bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Alt Komisyonu'nun çalışma yönteminin nasıl olacağı konusundaki sorularını cevaplandırdı.

Mağdur denince çok geniş bir kavramın anlaşıldığını belirten Üstün, "Ama biz bunu şöyle sınırlıyoruz: Ceza yargılamasında sanığın mağdur ettiği kişiler" dedi. Üstün, şöyle konuştu:

"Trafik kazasında bir insana haksız bir şekilde çarpıyorsunuz, yaralıyorsunuz, adam felç oluyor. 'Bu adamın hakları ne olacak, nasıl kendisini mahkemede savunacak?' gibi birtakım durumlar. Ya da tacize uğramış bir kız çocuğu. Devlet isterse sanığa avukat tutabiliyor ama o küçücük kız çocuğunun avukat tutma hakkı yok. Çocuğun psikolojik bir muayene için bir yere götürüldüğünde eline bir kağıt veriliyor ve 'git raporu al gel' deniyor. Onun parası var mı, gidip gelecek imkanı var mı?

Bazen yargı şöyle karar veriyor: 'Güvenlik sebebiyle mahkemeyi Mardin'den Edirne'ye attım' diyor. Peki Mardin'deki adam oraya nasıl gidecek? Zaten adam mağdur olmuş. Bu insan uzun yargılama süreçlerinde her seferinde nasıl Edirne'ye gidip gelecek? Bunlara karşı mağdurları koruyacak birtakım düzenlemeler yapılmasını arzu ediyoruz."

-"Daha çok ayrıntıya gireceğiz"

Üstün, çözüm süreci başarıya ulaştığında ve ağır insan hakları ihlalleri ortadan kalktığında daha çok ayrıntıya ineceklerini ve insan haklarını konuşmaya başlayacaklarını kaydetti.

Ceza yargılamasında silahların eşitliği ilkesinin sanıklar lehine, mağdurlar aleyhine bozulduğunu ifade eden Üstün, "İşte bu dengeyi yeniden kurmamız lazım" dedi. Üstün, şunları kaydetti::

"Bir mafya babası düşünün, mafya babası ortalığı yakmış, yıkmış, insanları ayaklarından vurmuş, esnafı haraca bağlamış. Bu mafya babasının arkasında bir sürü adamı ve avukatları var. Ama o ayaklarından vurduğu gariban esnafın arkasında kimse yok. Yargılamada güç dengesi bozukluğu var. Devlet savcının açtığı davayla mağduru koruyor gibi görünüyor ama bu yeterli değil. Devletin onlara daha çok sahip çıkması lazım. Savcı iddianamesini hazırlıyor ve çekiyor gidiyor odasına. Bu adam duruşma salonunda nasıl bir tehditle karşılaşıyor, çete reisi ile mücadele edecek gücü var mı? Dışarıda nasıl bir durumla karşı karşıya? Tehditler alıyor mu, almıyor mu? İşte komisyon bütün bunları inceleyecek; mağdurları, hukukçuları, savcıları, yargıçları dinleyecek. Onlardan bu yaşanan vakaları dinleyerek bir sonuç çıkaracaktır. Gerekirse kanun teklifi hazırlaması gerekiyorsa, kanun teklifi hazırlayacaktır veya Adalet Bakanlığı'na öneride bulunacaktır. Ya da bunun kamuoyunu oluşturacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber